Cupping

Cupping is een techniek die meestal wordt gebruikt in combinatie met acupunctuur of dry needling. Cupping trekt bloed naar een regio om genezing te stimuleren. Het is effectief om strakke fascia en spieren los te maken. Cupping zorgt voor nieuwe doorbloeding in weefsel en veroorzaakt anti-inflammatoire chemicaliën in het lichaam. Versies van Cupping zijn te vinden in veel culturen uit Latijns Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië.

Zo gaat het te werk

Naarmate we ouder worden, begint ons lichaam af te breken. Dit omvat verlies van spiermassa, adhesies in fascia en afname van doorbloeding. U kunt dit zien als uw spiertonus afneemt, we worden stijver en rimpels beginnen te verschijnen op nieuwe plaatsen. Naarmate we minder bewegen en onze lichamelijke activiteit verminderen, wordt de bloedtoevoer naar weefsels afgenomen en wordt het fascia beschadigd, denk maar aan littekenweefsel. Dit zorgt voor nog meer bewegingsbeperking en belandt je in een vicieuze cirkel.

Het plaatsen van cupjes over een gebied helpt het lichaam om sommige van deze effecten terug te dringen. In eerste instantie trekt het bloed in een gebied. De weefsels worden verzadigd met vers bloed terwijl het vacuüm stagnerend bloed uit het gebied trekt. Je ziet daarna meestal een donker rode of paarsachtige plek op de huid.

Aangezien nieuw bloed in de weefsels om de beker wordt gedwongen, begint het lichaam nieuwe bloedvaten te ontwikkelen genaamd neovascularisatie, nieuwe vorming van bloedvaten. Ik geloof dat dit de reden is waarom cupping een blijvend effect kan veroorzaken. Als de nieuwe vaten gevormd zijn, zullen ze de mogelijkheid hebben om de weefsels te voeden met voedingsstoffen en zuurstof.

Er gebeurt ook nog iets vroeger in dit proces. Het heet steriele ontsteking. De meeste mensen denken dan meteen dat een ontsteking iets negatiefs betekend. Immers, we nemen anti-inflammatoire wanneer er pijn en zwelling is, dus moet een ontsteking slecht zijn, toch? Dat is het dus niet, ontsteking is de eerste lijn van genezing. Het lichaam laat witte bloedcellen, bloedplaatjes, fibroblasten en andere genezende chemicaliën vrij om genezing te bevorderen. Wanneer bij het plaatsen van een cupje vacuüm optreedt, veroorzaakt het scheiding van de verschillende lagen weefsel die microtrauma en scheuren kunnen veroorzaken. De genezende chemicaliën die ik hierboven heb genoemd, worden vrijgelaten om genezing te stimuleren. De ontsteking is niet chronisch en zeker niet schadelijk. Vervolgens kan het fascia en weefsel meerdere centimeters gerekt worden met cupping. Het microtrauma komt voor, de nieuwe bloedvaten worden gevormd en het bloed en de voedingsstoffen beginnen te stromen naar het beschadigde weefsel. Maar als je 10 of meer cups op de rug plaatst of op of rond het geblesseerde gebied, kan het bindweefsel en fascia uitgerekt worden voor een betere beweging.

Cupping kan u helpen met oud en nieuw letsel:

-Toenemende bloedsomloop

-Verhoging van zuurstof- en weefselafgifte

-Verwijdering van oud stilstaand bloed

- veroorzaakt microtrauma en gunstige ontsteking

- Zorgt voor een nieuwe aanmaak van bloedvaten

- Uitrekken van fascia en bindweefsel

-Loskomen van bindweefsel verklevingen