Lage rug en nek klachten

In een in 2003 gepubliceerde studie in het British Medical Journal, werden 183 patiënten met nekpijn willekeurig toegewezen aan ofwel manuele therapien (spinale mobilisatie - manipulaties), fysiotherapie (voornamelijk oefeningen) of huisartsenzorg (counseling, educatie en drugs) in de loop van een Periode van 52 weken. De klinische uitkomstmaten toonden aan dat manipulatieve therapie resulteerden in sneller herstel dan fysiotherapie en huisartsenzorg. Bovendien bedroegen de totale kosten van de met manipulatieve therapie behandelde patiënten ongeveer een derde van de kosten van fysiotherapie of huisartsenzorg.

Een andere studie gepubliceerd in de Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics vond dat patiënten met chronische lage rugpijn behandeld doormiddel van manipulatieve therapi, een grotere verbetering en tevredenheid vertoonden een maand na de behandeling in vergelijking met patiënten die werden behandeld door huisartsen. Tevredenheidsscores waren hoger voor manipulatieve therapie patiënten, aangezien een hoger percentage van deze patiënten (56 procent versus 13 procent in de artsengroep) meldde dat hun lage rugpijn beter of veel beter was. Bijna een derde van de medische patiënten meldde dat hun lage rugklachten na de behandeling zelfs slechter of veel erger waren. Andere onderzoeken hebben vergelijkbare resultaten laten zien:

In een studie die werd gefinancierd door NIH's National Center for Complementary and Alternative Medicine, uitgevoerd om de effectiviteit van verschillende benaderingen voor de behandeling van nekpijn te testen, werden 272 deelnemers verdeeld in drie groepen: patiënten die ofwel spinale manipulatieve therapie van een chiropractor kregen , degenen die pijnmedicatie kregen (vrij verkrijgbare pijnstillers, narcotica en spierverslappers), en degenen die alleen thuisaanbevelingen opvolgen. Na 12 weken rapporteerde ongeveer 57 procent van degenen die langs de chiropractor waren geweest, en ongeveer 48 procent van degenen die oefenden, een vermindering van de pijn met minstens 75 procent. Ter vergelijking: 33 procent van de mensen in de medicatiegroep meldde verminderde pijn. Na één jaar bleef ongeveer 53 procent van de twee drugsvrije groepen (chiropractie en lichaamsbeweging) minstens 75 procent pijnvermindering rapporteren, vergeleken met gemiddeld slechts 38 procent pijnvermindering bij degenen die alleen medicatie gebruikten.


Hoofdpijn/migraine

Op basis van recente studies is manipulatie van de wervelkolom effectief gebleken tegen migraine en hoofdpijn afkomstig van de nek. Manuele therapie van de wervelkolom, samen met nekoefeningen, bevordert de verbetering bij patiënten met nekgeïnduceerde hoofdpijn. Bijwerkingen zijn zeldzaam en klein. Denk maar aan een nekwervel die verkeerd staat, hierdoor wordt het bloed en zuurstof toevoer naar de hersenen verstoord. Hierdoor kan ook het denkvermogen aangetast worden. Maar ook kunnen pijnlijke drukpunten (triggerpoints) in de nek bekneld worden waardoor er hoofdpijn optreed. Kan je nagaan dat mensen jaren lang rond lopen met hoofdpijn en hun dagelijks grote hoeveelheden aan pijnstillers innemen, terwijl een bezoek aan de juiste therapeut dit kan oplossen.

Bloeddruk

In 2007 publiceerde George Bakris, de expert op het gebied van hypertensie, een onderzoek met een team van onderzoekers in de Human Journal of Hypertension, waaruit bleek dat één bovenste cervicale manipulatie aanpassing hetzelfde effect had als twee bloeddrukverlagende medicijnen. Nog boeiender, de effecten van slechts één aanpassing duurden meer dan zes maanden!

Vergeleken met de met placebo behandelde patiënten, zagen degenen die de echte procedure kregen een gemiddelde 14 mm Hg grotere daling van de systolische bloeddruk (het hoogste aantal bij een bloeddruktelling) en een gemiddelde 8 mm Hg grotere daling van de diastolische bloeddruk (het onderste bloeddruk nummer).

Andere onderzoeken hebben vergelijkbare bevindingen laten zien bij hypotensieve patiënten, en hun lage bloeddruk werd verhoogd tot normale niveaus na spinale manipulatieve zorg. Dit is erg interessant omdat dit het vermogen van het lichaam om een homeostatische gebalanceerde omgeving te creëren, benadrukt zodra wervel subluxaties (verschuivingen) zijn hersteld.

Spijsverteringsproblemen

De zenuwen in de thoracale (borst en buik) regio van de wervelkolom zijn verbonden met de spijsvertering. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift International Surgery keek naar een groep van 27 mensen met chronische buikpijn en ontdekte dat 66% van hen het bewijs vertoonde van een thoracale hernia - een probleem in het gebied tussen de ruggengraatbotten. En tweederde van de patiënten die wel een hernia hadden, was eerder gediagnosticeerd met IBS (Prikkelbare darm syndroom).

Hernia's zijn niet de enige spinale problemen die maagproblemen kunnen veroorzaken. "Als de borstwervels niet op één lijn liggen, beginnen deze zenuwen onregelmatige impulsen naar de maag en de darmen te sturen, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur, opgeblazen gevoel en gas. De thoracale wervelkolom vrij van zenuwinterferentie houden, bevordert de spijsvertering, optimale functie en genezing."

Posturale problemen

Het probleem dat we in westerse culturen tegenkomen, is dat onze onnatuurlijke gewoonte om de hele dag te zitten, veel schade aan onze wervelkolom en houding toebrengt. Tegenwoordig is het gebruikelijk om uren te zitten terwijl je aan een mobiele telefoon, iPad of laptop wordt vastgelijmd. Te weinig mensen nemen elke dag de tijd om zich op de juiste manier uit te rekken,de juiste houding aan te nemen of om aan lichaamsbeweging te doen.

De "gebogen" levensstijl die vandaag de dag veel te populair is, veroorzaakt overbelasting van de nek als gevolg van een aandoening die "voorhoofdshouding" wordt genoemd. Studies bewijzen dat voor elke centimeter dat uw hoofd uitsteekt uit zijn ware zwaartepunt, uw nek een extra 10 kilo stress draagt! Tijdens houdingsevaluaties observeer ik regelmatig dat veel patiënten hun hoofd twee tot drie centimeter voorwaarts dragen, wat een extra druk van 10 kg op hun nek is. Denk maar aan hoe gevaarlijk dit kan zijn voor de gezondheid van iemands wervelkolom, en hoe deze overbelasting dan overloopt op vele andere delen van het lichaam.

Ischias/Sciatica

De term ischias beschrijft de symptomen van pijn in de benen - en mogelijk tintelingen, gevoelloosheid of zwakte - die hun oorsprong vinden in de onderrug en door de bil reizen en door de grote heupzenuw in de achterkant van elk been. In vergelijking met de meeste medische behandelingen, kunnen maar weinig interventies pijnverlichting in de rug en genezing initiëren zoals spinale manipulatieve aanpassingen dat kunnen. De European Spine Journal publiceerde bevindingen uit een klinische studie die onthulde hoe spinale manipulaties resulteerden in een succespercentage van 72 procent bij de behandeling van ischias gerelateerde symptomen. Dit kan worden vergeleken met een slagingspercentage van 20 procent van de behandeling met fysiotherapie en een succespercentage van 50 procent van injecties met corticosteroïden.


Fibromyalgie

Veel mensen die lijden aan fibromyalgie zijn ook getroffen door stenose van de bovenste cervicale wervelkolom. Deze toestand leidt tot compressie van ruggenmergvliezen (de bedekkingen van de bovenste wervelkolom). Hierdoor heeft de patient pijn over het hele lichaam. Met spinale manipulaties, kan de nek zo aangepast worden dat de wervelkolom niet wordt samengedrukt, wat kan helpen bij het verlichten van een deel van de chronische pijn die gepaard gaat met fibromyalgie.

Dus, hoe effectief zijn manipulaties bij het beheersen van de pijn geassocieerd met fibromyalgie? Er zijn verschillende studies gedaan om die vraag te beantwoorden en het antwoord lijkt "Heel effectief". Eén studie onderzocht met name de effectiviteit van de manipulatie van de wervelkolom op het verlichten van symptomen gerelateerd aan fibromyalgie. Na slechts 15 behandelingen rapporteerden patiënten een afname van pijn en vermoeidheid en een toename van de kwaliteit van hun slaap.


Sportprestaties

Er is een goede reden waarom professionele atleten (waaronder Michael Phelps, Jerry Rice, Joe Montana en arjen robben) er al jaren op aandringen om regelmatig behandeld te worden door chiropractoren en osteopaten die gebruik maken van de manipulatieve therapie. Omdat het zo effectief is tegen pijn en pathologische aandoeningen, is een van de meest over het hoofd gezien aspecten van spinale manipulatieve therapie dat het de functionaliteit in het dagelijks leven en ook de atletische prestaties verbetert. Studies hebben aangetoond dat als het gaat om het ondersteunen van herstel en het verbeteren van fysieke prestaties, manipulaties nuttig zijn omdat het:

  • Vermindering van ontstekingscytokinen
  • Verhoging van het immuunsysteem
  • Verbeterde longfunctie
  • Vermindering van mentale en oxidatieve stress
  • Verlichting spierspanning
  • En kan het natuurlijk de energieniveaus verhogen


Contra-indicaties/onderzoek

Voordat ik deze behadelingsmethode toepas, moet je eerst in aanmerking komen. Vooraf worden eerst de Contra indicaties en uw medische geschiedenis besproken. Als dit allemaal goed is, wordt er vervolgens een uitgebreid onderzoek gedaan. Hierbij kijk ik nar het postuur, onderzoek ik de wervelkolom en worden er spiertesten uitgevoerd.