Spinale Manipulatieve Therapie

Introductie

Veel klachten kunnen worden behandeld met behulp van niet-chirurgische wervelkolombehandeling. Onze wervelkolom is de basis van ons lichaam en veel klachten kunnen verbeterd worden door de wervels te corrigeren voor een juiste uitlijning. Wat voor zin heeft het nou om jarenlang schadelijke medicaties te slikken om de pijn te verlichten, maar niet de oorzaak aan te pakken? Spinal manipulatie kan meteen voor meer beweging zorgen, pijn verlichten, en het lichaam toestaan om zichzelf te genezen. Of u nu lijdt aan nekpijn, rugpijn of ander soort pijnen, deze therapievorm heeft zich keer op keer weer bewezen. Daarnaast zijn er ook veel wetenschappelijke studies gedaan die dit aantonen.

Geschiedenis en filosofie

Spinal manipulatie is een therapeutische interventie die zijn oorsprong heeft in de traditionele geneeskunde en is voor meer dan duizenden jaren gebruikt door verschillende culturen. Hippocrates, de "vader van geneeskunde" gebruikte manipulatieve technieken, zoals de oude Egyptenaren en vele andere culturen. Een moderne herhaling van manipulatieve therapie vond plaats in de late 19de eeuw in Noord-Amerika met de opkomst van Osteopathische geneeskunde opgericht door de arts Andrew Taylor Still. Gedesillusioneerd door de dood van zijn drie kinderen, ontwikkelde Still nog de theorie dat ziekten werden veroorzaakt door verplaatste botten en spieren die de bloedsomloop van het lichaam verstoorden. Hij wendde zich tot spinale manipulatie als een niet-medicamenteuze, holistische methode om lichaamsonevenwichtigheden te corrigeren en de gezondheid te herstellen. 21 jaar later werd de chiropractie opgericht door Daniel David Palmer een voormalig student van Andrew Taylor Still. De chiropractie is zich nog verder gaan uitbreiden in de manipulatieve technieken omdat dhr Palmer zijn theorie gebaseerd was op die van Hippocrates, die stelde dat de oorzaak van ziekten in de wervelkolom gezocht kan worden. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt. Indien zich in de wervelkolom functiestoornissen voordoen, dan ontstaan er, zo stelde Palmer, ook storingen in de doorstroming van de zenuwimpulsen door het ruggenmerg en de daaruit aftakkende zenuwen. Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, zouden zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel kunnen bereiken, waardoor organen en weefsels beter kunnen functioneren.. Deze therapievorm werd in de jaren zestig erkend door de geneeskunde. Ik ben zelf opgeleid vanuit de Osteopathie & Chiropractie voor de onderdelen manipulatieve therapie en myofasciale release. De verschillende vertakkingen hebben een brede variatie aan technieken en ik vond het belangrijk om van beide benaderingen kennis op te doen.

Wat gebeurt er nou tijdens een manipulatie behandeling

Een goede gezondheid wordt bepaald door een gezond zenuwstelsel, met name een gezonde wervelkolom. Af en toe worden wervels uitgelijnd en oefenen ze druk uit op de zenuwen die uit het ruggenmerg komen. De verkeerde uitlijning van een wervel wordt een subluxatie genoemd. Wanneer subluxaties optreden, gebruik ik specifieke technieken om de wervels terug in hun juiste positie te brengen of ze te mobiliseren zodat ze vrij kunnen bewegen. Deze technieken worden spinale manipulaties of aanpassingen genoemd. Tijdens een manipulatie wordt de wervel bevrijd van de niet goed uitgelijnde positie en teruggebracht naar de juiste positie in de wervelkolom. Na de aanpassing kan het lichaam de homeostase genezen en behouden.

Tijdens het manipuleren van de rug ondergaat uw rug een snelle, zachte rekking van het wervelgewricht, wat zorgt dat u een krakend geluid kunt horen. Dit wordt veroorzaakt door kleine luchtbellen, die zich in de vloeistof bevinden die uw gewrichten omringen. Wanneer gewrichtsweefsels worden uitgerekt tijdens een manipulatie, verplaatst de lucht zich, waardoor het krakende geluid ontstaat dat u hoort. Hierna kunt u meer beweging in uw rug voelen. De spieren kunnen echter nog steeds beurs en strak aanvoelen.

#
Oprichter Chiropractie Daniel Palmer
#

Contact

Adres: Tholensestraat 72
Postcode: 2583NT Scheveningen
Email: asmassagetherapie@gmail.com
Tel nummer: 0618441947
KVK nummer: 65083032


Openingstijden

Neem contact met mij op!

Volg mij op Socialmedia