Wat houdt de sportmassage in?

De sportmassage is specifiek ontworpen voor mensen die fysiek actief zijn. Je hoeft niet perse een professionele atleet te zijn om hier gebruik van te maken. De focus ligt niet zo zeer op het ontspannen, maar op het voorkomen en behandelen van blessures om uiteindelijk betere prestaties te leveren,

Effect van de sportmassage

Het fysieke doel en effect van een sportmassage is om de bloedcirculatie te bevorderen, lymfatische vloeistoffen en afvalstoffen af te voeren om uiteindelijk het herstel te bevorderen. Ook wordt het spierweefsel in een stretch gebracht en worden littekenweefsels afgebroken. De fysiologische effecten zijn het verminderen van pijn en het ontspannen of activeren van de spieren.

Pre-activiteit massage

Deze massage wordt voorafgaand aan de sportbeoefening gegeven. Bij deze massage ligt de focus op het mentaal en lichamelijk voorbereiden op een wedstrijd of training om blessures te voorkomen, en optimale resultaten te kunnen behalen. Ontspanning van de spieren en zenuwstelsel voor een activiteit zijn niet wenselijk voor sportsoorten die kracht en snelheid vereisen. Daarom worden er krachtige snelle stimulerende technieken gebruikt om de spieren goed op te warmen en te activeren. Deze massage mag nooit een warming-up vervangen!

Post-activiteit massage

Deze massage kan meteen na een sportactiviteit gegeven worden. Post-activiteit massage is bedoeld om de opgehoopte afvalstoffen, vocht en melkzuur af te voeren. Hierdoor herstellen de spieren sneller en wordt eventueel de spierpijn voorkomen/verminderd. Ook wordt er bindweefsel losgemaakt. Het accent ligt hier meer op de ontspanning en herstel van de spieren, dus wordt er minder snel gemasseerd. De bedoeling van deze behandeling is om de sporter voor te bereiden op de eerstvolgende wedstrijd en of training om het herstelproces te versnellen.

Handgrepen en technieken uit de spotmassage

Bij de sportmassage worden onder andere huidrol technieken gebruikt om bindweefsel verklevingen los te maken. Strijkingen (effleurages) worden in lengte en dwarse richting op het spiervezelverloop gegeven om vocht en afvalstoffen af te voeren. Vervolgens worden de spieren doormiddel van knedingen (petrissages) uitgekneed om een diepere doorbloeding te verkrijgen. Fricties worden uitgevoerd op verhardingen en spierknopen los te maken. Tot slot worden de spieren doormiddel van schuddingen losgemaakt om zich volledig te kunnen ontspannen. Bij de pre-activiteit massages wordt er nog gebruikt gemaakt van tapotements om de spieren op te warmen en een stimulerend effect te verkrijgen.